Ambasadorul Harris si ministrul Predoiu: Oamenii de afaceri britanici trebuie sa sprijine reforma noului Cod Civil

Agerpres

Reforma noului Cod Civil care va intra în vigoare pe 1 octombrie va îmbunătăţi radical mediul de afaceri din România, iar oamenii de afaceri, inclusiv cei britanici, trebuie să susţină Ministerul Justiţiei în implementarea acesteia, afirmă ministrul Cătălin Predoiu şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, într-un articol semnat în comun postat, marţi, pe blogul diplomatului britanic.

‘Reformele prind viteză în România. Ele au nevoie de sprijinul sectorului privat, inclusiv de cel al oamenilor de afaceri britanici, pentru a crea un mediu de investiţii mai bun. Intrarea în vigoare a Codului Civil reprezintă o bornă importantă şi ar trebui sa încurajeze investiţiile directe. În aceeaşi măsură, un parteneriat strâns între sectorul public şi cel privat va ajuta România să devină o destinaţie importantă pentru investiţii şi afaceri’, afirmă cei doi oficiali.

Noul Cod Civil, care va intra în vigoare pe 1 octombrie, va oferi sectorului privat o serie largă de beneficii rapide precum eficientizarea legislaţiei ce guvernează drepturile de proprietate, vânzările şi contractele de achiziţie. De asemenea, vor fi introduse proceduri mai simple de declarare a falimentului. Reforma va avea bătaie lungă şi va putea îmbunătăţi în mod radical mediul de afaceri din România, dat fiind că una dintre obiecţiile aduse de investitorii străini este că sistemul legal actual este încet şi imprevizibil. Noul Cod va oferi mai multă simplitate şi coerenţă, menţionează cei doi în articolul respectiv. Pe de altă parte, oamenilor de afaceri li se aminteşte că Ministerul Justiţiei a lansat consultări cu sectorul privat, care este chemat să sprijine Guvernul ‘în sesizarea şi sancţionarea situaţiilor de încălcare a legii în sectorul public, indiferent dacă este vorba de acuzaţii de corupţie sau de birocraţie excesivă’. Totodată, ‘când tribunalele se mişcă prea încet sau oferă o interpretare a legii nesatisfăcătoare, oamenii de afaceri ar trebui să se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii, instituţia responsabilă cu supravegherea curţilor şi a magistraţilor’, subliniază cei doi oficiali.

Ei arată că unul dintre cele mai interesante aspecte ale vizitei la Londra de săptămâna trecută a ministrului român al Justiţiei a fost cererea sa expresă adresată oamenilor de afaceri britanici cu privire la implementarea noului Cod Civil: ‘Vă rog să vă implicaţi!’. Totodată, ambasadorul Harris şi ministrul Predoiu afirmă faptul că vizita de săptămână trecută a reprezentat ‘un punct forte’ pentru perspectiva relaţiei bilaterale româno-britanice, care în 2011 a mai înregistrat vizite la Londra din partea preşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului de Externe Teodor Baconschi. Ei arată că întâlnirile ministrului Justiţiei cu omologul său britanic, Ken Clarke, precum şi cu ministrul britanic pentru Europa, cu preşedintele Curţii Supreme, cu directorul general al Agenţiei pentru Crima Organizată şi cu preşedintele Comisiei pentru Justiţie din Parlamentul de la Londra au avut ‘un rezultat benefic pentru ambele ţări: combaterea fraudei la bancomate sau mai buna recuperare a averilor obţinute în mod fraudulos’.

De asemenea, experienţa Marii Britanii poate fi de folos României în optimizarea infrastructurii închisorilor. Guvernul de la Londra s-a angajat să sprijine în continuare România pentru îndeplinirea criteriilor Mecanismului pentru Cooperare si Verificare, prin activităţi menite să identifice întârzierile de la curţile de judecată şi prin pregătirea magistraţilor în acord cu noua lege a Agenţiei Naţionale de Integritate şi cu măsurile de reţinere a averilor obţinute ilicit, mai arată cei doi oficiali. În 2010, în România erau înregistrate 4.167 societăţi cu capital britanic, cu un capital total investit (investiţii directe) de 669 milioane euro, Marea Britanie fiind astfel pe locul 11 în clasamentul investitorilor străini din ţara noastră.

Print Friendly, PDF & Email