Ambasadorii statelor membre ale UE au subliniat, într-o întâlnire cu Predoiu, importanța Justiției pentru mediul de afaceri

Agerpres

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au subliniat, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, importanţa Justiţiei pentru mediul de afaceri şi l-au chestionat în legatură cu menţiunile din Raportul de ţară privind achiziţiile publice.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei (MJ) transmis marţi AGERPRES, Cătălin Predoiu a participat, pe 17 septembrie, la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, organizat de Leo D’Aes, ambasadorul Belgiei la Bucureşti.

Ministrul Justiţiei a precizat că este deja un truism faptul că investiţiile serioase, bazate pe guvernanţa corporatistă, respectul regulii de drept şi principiile dezvoltării durabile, au nevoie de o Justiţie transparentă, în termene rezonabile şi cu costuri rezonabile. ‘Cu atât mai important este că acum, în perioada de criză economică, să finanţăm Justiţia, pentru echilibru social şi pentru a garanta un climat investiţional adecvat. Redresarea economică trece prin dialogul şi cooperarea Guvernului cu mediul de afaceri. Deci, trebuie să fim de două ori interesaţi, la nivel de Executiv şi Legislativ, în finanţarea şi dezvoltarea Justiţiei’, a declarat Predoiu. El a spus că, din celălalt unghi de vedere, reprezentanţii sistemului judiciar trebuie să conştientizeze că salariile decente şi investiţiile în sistemul judiciar vin din impozite şi taxe plătite de mediul de afaceri şi cetăţeni. ‘Orice amânare nejustificată a unei cauze comerciale, orice decizie nedreaptă într-o cauză comercială contribuie puţin câte puţin la deteriorarea mediului de afaceri şi la scăderea veniturilor statului, deci la limitarea investiţiilor, inclusiv cele în sistemul judiciar. Este un cerc vicios de cauze şi efecte, care ar trebui transformat într-un cerc virtuos. Executivul şi magistraţii au obligaţia să coopereze în acest sens’, a explicat ministrul Justiţiei.

În legătură că menţiunile din Raportul de ţară privind achiziţiile publice, Cătălin Predoiu a menţionat că, deşi procedura privind achiziţiile publice este exterioară Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), autorităţile române nu pot ignora preocuparea Comisiei Europene pentru acest subiect. ‘Mesajul este cu bătaie mai lungă şi trebuie abordat cu responsabilitate nu numai de Guvern, ci de toate autorităţile administrative şi partidele politice care furnizează cadrele acestor autorităţi. Trebuie să înţelegem că accesarea fondurilor europene nu înseamnă doar proiecte bune, ci şi asigurarea legalităţii în dobândirea şi cheltuirea acestor fonduri’, a mai declarat ministrul Justiţiei. În cadrul întâlnirii, demnitarul român a prezentat agenda ministerului pentru perioada următoare şi a răspuns întrebărilor adresate privind politica de resurse umane, combaterea corupţiei şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Ministrul Justiţiei a subliniat necesitatea existenţei unui dialog permanent între minister şi ambasadele statelor membre ale UE, pentru a transmite mesaje corecte către capitalele lor şi pentru a identifica toate canalele de colaborare şi sprijin reciproc, propunere salutată şi agreată de ambasadori.

El a spus că programul legislativ al MJ cuprinde, printre altele, şapte proiecte de lege care pregătesc şi acompaniază implementarea noilor coduri. ‘Realizarea programului legislativ al ministerului implică o majoritate solidă în Parlament care să sprijine adoptarea legilor. Ministerul va continua să se implice în discuţii directe cu grupurile parlamentare pentru a construi această majoritate ad-hoc, după modelul realizat la Senat cu ocazia ‘Legii ANI’. Ideal ar fi ca toate partidele parlamentare să subscrie la o agendă pentru Justiţie, pe care să o plaseze în afara confruntărilor politice parlamentare sau electorale’, a arătat ministrul Justiţiei. Cătălin Predoiu a subliniat că, în următorii doi ani, trebuie implementate 12 legi esenţiale pentru sistemul judiciar şi că această reformă consistentă nu se poate realiza fără pregătirea temeinică a sistemului judiciar.

‘Aceasta înseamnă că, în următorii doi ani, Executivul şi puterea judecătorească, magistraţii şi personalul auxiliar trebuie să facă un efort comun convergent pentru reformă. Concret, aceasta înseamnă finanţarea Strategiei pentru dezvoltarea Justiţiei de către Executiv şi asimilarea conţinutului normativ al codurilor de către magistraţi şi personalul auxiliar. Este important ca toate instituţiile şi asociaţiile relevante în sistemul judiciar să se implice în efortul de asimilare a conţinutului normativ al noilor legi fundamentale pentru Justiţie’, a afirmat Predoiu.

Tot vineri, ministrul Justiţiei a avut o primă întâlnire cu noul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, care a subliniat voinţa cabinetului de la Londra de a dezvolta parteneriatul cu România, axele prioritare fiind Justiţia şi Economia. În acest context, au fost aduse în discuţie aspecte legate de MCV, viitoarele alegeri pentru CSM şi noi domenii de colaborare. Referitor la MCV, ambasadorul a apreciat utilitatea acestuia, precum şi necesitatea obţinerii de rezultate credibile, pentru a demonstra că într-adevăr ţinta stabilită la aderare a fost atinsă. ‘Oficialii de la Londra au apreciat reacţia autorităţilor române ca urmare a publicării raportului de ţară şi, în special, restabilirea atribuţiilor ANI. Se aşteaptă, în continuare un larg sprijin politic pentru continuarea reformei sistemului judiciar. De asemenea, ambasadorul a amintit apropiata vizită a ministrului Justiţiei britanic, Kenneth Clarke, şi a subliniat că aceasta va constitui o oportunitate pentru dezvoltarea dialogului şi a cooperării în domeniul justiţiei’, se mai arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că la rândul său, Cătălin Predoiu, şi-a manifestat deplina deschidere pentru dialog cu partenerii britanici şi a insistat asupra necesităţii înţelegerii şi interpretării corecte atât a progreselor, cât şi a problemelor cu care se confruntă Justiţia din România. ‘Mesaje de sprijin venite din capitalele europene pot aduce un plus de sustenabilitate şi de credibilitate eforturilor autorităţilor române în procesul de reformare a statului. România trebuie să-şi îmbunătăţească imaginea şi credibilitatea la nivel european. MCV este un subiect important, dar dialogul bilateral cu celelalte state membre trebuie să atingă şi alte subiecte, având în vedere că agenda pentru Justiţie este extrem de ambiţioasă’, a declarat ministrul Justiţiei, potrivit comunicatului MJ.

Print Friendly, PDF & Email